Stofvrij werken is om meerdere redenen noodzakelijk en wenselijk. In eerste instantie voor de mensen die werken in een ruimte of een nabije ruimte. Met name tijdens bouwwerkzaamheden kunnen er diverse schadelijke fijnstofsoorten vrijkomen die zelfs kankerverwekkend zijn. Denk aan inadembaar kwarts, hardhout, nikkel en chroom. Jaarlijks wordt er bij ruim 120.000 mensen die veelvuldig in aanraking met fijnstof zijn geweest, in de EU kanker geconstateerd. Vanzelfsprekend moet alles gedaan worden om het vrijkomen van dit soort stoffen te voorkomen. Dat geldt voor werk op de bouwplaats, maar ook je huis stofvrij maken heeft grote voordelen. Zeker bij verbouwingswerkzaamheden is dit sterk aan te raden.
Gezondheidsrisico’s door fijnstof
Stofvrij werken is om te beginnen voor de gezondheid noodzakelijk. Door blootstelling aan fijnstof liggen allerlei longziekten op de loer zoals COPD. Ook longkanker is een serieus gevaar. De kleine stofdeeltjes komen tijdens het werk in de longen en stapelen zich op. Dat gaat ongemerkt, maar het is een onomkeerbaar proces. Zagen, slijpen, boren en vegen zijn voorbeelden van werkprocessen waarbij snel kleine stofdeeltjes in de longen komen en een voedingsbodem voor latere gezondheidsproblemen kunnen zijn.
Wetgeving over stofvrij werken
Naast dat stofvrij werken gezondheidsproblemen voorkomt, bevordert het ook schoon en efficiënt werken. Het zorgt ervoor dat medewerkers hun werk goed en prettig kunnen doen. Ten derde worden er wettelijke eisen gesteld aan schoon en stofvrij werken. De overheid heeft hier beleid op geformuleerd en doet aan actieve handhaving. De inspectie SZW controleert op zichtbaar stof dat vrijkomt in de ademzone van de werknemer.
Schoon werken voor meer efficiency
Nog een voordeel van stofvrij werken is dat het de levensduur van de apparaten waarmee wordt gewerkt, verlengt. Dat voorkomt onnodige investering. Daarbij is een werkomgeving zonder fijnstof sneller schoon. Er is bovendien minder stilstand en dat betekent dat de productiviteit van medewerkers groter is.
Huis stofvrij maken of houden
Zeker bij bouw- of kluswerkzaamheden in een woning, is stofvrij werken ook een belangrijk visitekaartje naar de bewoners of eigenaren. Zij hoeven na de werkzaamheden hun huis niet of nauwelijks stofvrij te maken, omdat hier al tijdens het werk voor gezorgd is. Dat bespaart een hoop schoonmaakwerk en komt de klanttevredenheid zeker ten goede.
Stof op de werkplek uitbannen
Zonder hulpmiddelen is het niet mogelijk om de door het Ministerie van Sociale Zaken gestelde limiet te behalen. Stofzuigers, aircleaners en mobiele stofwanden voorkomen de verspreiding van stof op bouwgerelateerde plekken. Omdat niet elk instrument geschikt is om de werkplek stofvrij te maken, heeft TNO een standaardtest ontwikkeld die laat zien of bijvoorbeeld een stofzuiger inderdaad voldoende stofvrij maakt. Ook is er een pictogram ontwikkeld dat laat zien of op een specifieke werkplek een stofzuiger verplicht is.