Geplaatst op Geef een reactie

Wat is fijnstof?

wat is fijnstof? Uitleg en preventie

Een van de grootste bedreigingen van schone lucht is fijnstof. De term komt mede daarom ook vaak in het nieuws, bijvoorbeeld in relatie tot snelwegen en veilig werken in de bouw. Want als er teveel fijnstof in de lucht is, dan kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar wat is fijnstof nu precies? En wat betekent het voor de luchtkwaliteit en de menselijke gezondheid?

Wat houdt de term fijnstof in?

De term fijnstof staat heel letterlijk voor een verzameling van fijne zwevende stofdeeltjes, die per stuk kleiner dan 10 micrometer zijn en de lucht vervuilen. Het kunnen deeltjes zijn van allerlei soorten materialen. De atmosfeer zelf produceert stofdeeltjes (secundaire stofdeeltjes genaamd), maar de grootste veroorzaker is de mens. Niet alleen produceren we bewust en direct fijnstof, bijvoorbeeld als we over de snelweg rijden of op de bouw bezig zijn met bijvoorbeeld frezen, boren of zagen. Ook in het dagelijks leven dragen we er aan bij. Bij roken of het stoken van een vuurtje komt bijvoorbeeld ook fijnstof vrij. Er zijn zelfs schoonmaakmiddelen waarbij de allerkleinste stofdeeltjes vrijkomen. En de industrie en veeteelt zijn in ons land ook grote fijnstofproducenten. Is er heel veel fijnstof in de lucht, dan spreken we van smog. Fijnstof wordt aangeduid met PM, dit staat voor Particulate Matter.

Fijnstof en gezondheid

Wat is de samenhang tussen fijnstof en gezondheid van mensen? Het grootste gevaar van fijnstof is dat het via inademing in de menselijke luchtwegen komt. En hoe kleiner de stofdeeltjes die je inademt, hoe verder ze de luchtwegen of zelfs de longen kunnen binnendringen. Via de longblaasjes kunnen ze helemaal in de bloedsomloop terechtkomen. Wie langdurig aan fijnstof wordt blootgesteld, kan dan ook diverse klachten krijgen. Van hoesten en vermoeidheid tot zware ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Ook longziekten als COPD en kanker vertonen samenhang met de blootstelling aan fijnstof. Niet alle fijnstoffen zijn even schadelijk voor de gezondheid, maar gezond zijn ze nooit.

Hoe kun je fijnstof meten?

Omdat de kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven met het blote oog niet waarneembaar zijn, is het moeilijk om je ertegen te beschermen. Het is dan ook essentieel om metingen uit te voeren, zodat duidelijk is of een ruimte fijnstof bevat en hoeveel. Dan is namelijk te bepalen of er gezondheidsrisico’s zijn. Voor het doen van dit soort metingen zijn speciale fijnstofmeters ontwikkeld. Ze geven een zeer adequaat beeld van de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld op de locatie van een bouwproject, een werkomgeving maar ook binnen- of buitenshuis. Op basis van de waarnemingen kun je vervolgens (indien nodig) de juiste maatregelen treffen. Er zijn speciale fijnstofmeters voor thuis en voor industriële omgevingen. Is er inderdaad teveel fijnstof in een ruimte of in de woning? Dan zijn ergelukkig mogelijkheden om de lucht te reinigen.

Hoe kun je fijnstof voorkomen?

Omdat fijnstof op zoveel momenten en in zoveel situaties kan voorkomen, is er niet één oplossing voor het probleem. Elke situatie is namelijk anders. In de bouw zijn er gelukkig tal van praktische oplossingen om met name de verspreiding van fijnstof te beperken. Preventietips: goede oplossingen zijn bijvoorbeeld luchtreinigers die de fijnstof uit de ruimte filteren. Met stofwanden voorkom je verspreiding van stof naar andere ruimtes. Ook de plaatsing van kleefmatten voorkomt dat stofdeeltjes zich verspreiden. Wie in huis last heeft van fijnstof, kan kiezen voor een luchtreiniger met stoffilter die de kleine stofdeeltjes uit de woonruimte verwijdert en schone lucht genereert.

De producten van Promatin

Promatin heeft een breed assortiment met producten die helpen om verspreiding van fijnstofdeeltjes te beperken. Denk bijvoorbeeld aan luchtreinigers, stofwanden met alle bijbehorende hulpmiddelen en kleefmatten. Wil je weten welke producten passend zijn voor jouw project of probleem? Onze vakkundige adviseurs geven je graag uitleg om het juiste product te vinden waarmee je verspreiding van fijnstof beperkt of de lucht weer reinigt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.