Geplaatst op

Luchtreiniger filtert fijnstof voor de gezondheid

ruimte met folie afgedekt

Binnen de bouw wordt regelmatig een luchtreiniger gebruikt om de lucht te filteren. Er komt namelijk veel fijnstof vrij bij diverse bouw-, sloop- en verbouwingswerkzaamheden, renovaties en schilderprojecten. Deze piepkleine stofdeeltjes zweven in de lucht en komen zo in de longen terecht. Langdurig werken in een ruimte met veel fijnstof is dan ook gevaarlijk en kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Maar waarom is werken in een ruimte met veel fijnstof zo gevaarlijk en hoe kan een luchtreiniger daarbij helpen?

De gezondheidsrisico’s van fijnstof

Bij slijpen, schuren, boren en slopen komt veel stof vrij. Een deel daarvan is fijnstof: kleine stofdeeltjes in de lucht. Maar is dit fijnstof wel écht zo gevaarlijk voor de gezondheid? Het antwoord daarop is ‘ja’. Mensen die te veel werken in een (niet-geventileerde) ruimte waar veel fijnstof rondzweeft, ademen veel van dat stof in. Het fijnstof komt diep in de longen terecht – en daar kun je flink ziek van worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoesten, luchtwegklachten of ademhalingsproblemen. Zelfs ernstige longziektes als COPD en longkanker kunnen een gevolg zijn van langdurige blootstelling aan fijnstof.

Hoe voer je de beste fijnstofmeting uit?

De kleine, zwevende stofdeeltjes, ofwel het fijnstof, zijn met het blote oog niet te zien. Om vast te stellen of er schadelijke hoeveelheden fijnstof aanwezig zijn, kan een fijnstofmeting helpen. Voor het uitvoeren van een fijnstofmeting, zijn diverse fijnstofmeters ontwikkeld. Deze meters toetsen de hoeveelheid fijnstof in de lucht en berekenen aan de hand daarvan de luchtkwaliteit. Blijkt er uit de meting dat er te veel fijnstof in de lucht zit? Dan is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen.

Hoe filter je het fijnstof uit de lucht?

Zowel voor bouwprojecten waarbij veel (fijn)stof vrijkomt als voor werkzaamheden in niet-geventileerde ruimtes, is het belangrijk om goede maatregelen te treffen. Werken in een schone, veilige omgeving is immers belangrijk voor de gezondheid. Een luchtreiniger helpt bij het schoonmaken van de lucht. Deze reinigers filteren namelijk het schadelijke fijnstof uit de lucht, waardoor er schone lucht terug de ruimte in wordt geblazen. Dit gebeurt door middel van diverse filtermodules, die zowel het grove stof als de fijnstofdeeltjes uit de lucht halen. Deze stofdeeltjes blijven achter in de luchtreiniger, waardoor er enkel schone lucht uit het apparaat komt.

De beste luchtreiniger voor fijnstof

Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen fijnstof, is het belangrijk om een goede keuze te maken wat betreft een luchtreiniger. Zo is het bij de filtering van fijnstof van belang om een goede luchtreiniger te kopen. De beste luchtreiniger voor het verwerken van fijnstof bezit bovendien een HEPA-filter. Dit filter filtert 99,95% van de fijnstofdeeltjes uit de lucht. Zo ben je verzekerd van een stofvrije werkplaats. Voor een optimaal resultaat moet de aanwezige lucht circa tien keer per uur gefilterd worden.

Een luchtreiniger van Promatin

Wil je verbouwen, slopen of renoveren zonder stofoverlast op de werkplaats of in de woning? Promatin biedt de Aircleaner AC700. Deze luchtreiniger bestaat uit drie verschillende filters, waarvan één de HEPA-filter is. Plaats de luchtreiniger voor de stofbron, waarna de luchtreiniger stofvrije en schone lucht uitblaast.